Zwemmen in de tuin

In deze nieuwe tuin hebben we een zwemvijver aangelegd. Omdat er zwarte folie gebruikt is, en er planten in de vijver groeien, lijkt het net een gewone vijver. De eigenaren zwemmen ’s zomers bijna dagelijks in deze grote waterpartij.

Zwemvijver
Een groot, blauw zwembad kan een storend element zijn in de tuin. Omdat er voor een zwemvijver zwarte folie wordt gebruikt lijkt het net een echte vijver. Zo sluit de waterpartij goed aan bij de rest van de tuin.

Zwemvijvers in kleine tuinen zijn eigenlijk meer een zwembad met de uitstraling van een vijver. Zo’n waterpartij ziet er fraai uit, en je kunt het nog gebruiken als zwembad ook.

Bestaande zwembaden kunnen omgebouwd worden tot zwemvijver. Een zwemvijver is makkelijker te onderhouden dan een zwembad, voordeliger in aanleg en u heeft lagere kosten (of zelfs geen kosten) voor de verwarming van het water. Verwarming is niet beslist nodig: het water in een zwemvijver is zo’n 5 graden warmer dan in een traditioneel zwembad. Maar het kan natuurlijk wel als u van lekker warm zwemwater houdt.

Ecologische zwemvijver
Bij een ‘ecologische’ zwemvijver wordt het water op een geheel natuurlijke wijze gezuiverd: waterplanten en een zandbed maken het water op natuurlijke wijze weer schoon. Het water wordt door een moerasfilter gepompt met zogenaamde helofyten (waterplanten met een sterk wortelstelsel). Zowel de planten als bacteriën in de bodem zorgen voor de reiniging. Chloor komt hier niet aan te pas, zodat ook in de zwemvijver zelf planten kunnen groeien, bijvoorbeeld het snoekkruid (Pontederia).

Call Now Button