De tuin in de winter

Is de tuin in de winter kaal en saai? Dat is helemaal niet nodig. Met groenblijvers, winterbloeiers en verlichting maak je de mooiste wintertuin.

Bij het ontwerpen van een tuin kan niet alleen aan de zomerperiode gedacht worden, het winterbeeld is minstens zo belangrijk. Groenblijvende planten zorgen voor een fraai winterbeeld, ze kunnen prima gecombineerd worden met de vaste planten. Kies voor bladhoudende struiken zoals de sneeuwbal Viburnum tinus, kamperfoelie (Lonicera nitida), klimop en bamboe. De bekende Taxus en Portugese laurierkers zijn perfect als wintergroene haag om het ontwerp een duidelijke structuur mee te geven.



De wintertuin kun je verder aankleden met enkele bloeiende planten. Een heel opvallende winterbloeier is de toverhazelaar (Hamamelis), er zijn rassen met gele, oranje of rode bloemen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur, die al op afstand te ruiken is. Verder zijn er in het winterseizoen bloemen te zien bij de verschillende heidesoorten (Erica), de Japanse kers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en de geurende sneeuwbal (Viburnum x bodnantense).

Denk ook eens aan fraaie stammen, ze vallen in de winter extra op. De berk heeft een opvallende witte stam, bij de sierkers (Prunus serrula) is de bast glimmend roodbruin en de bast van de slangenhuidesdoorn (Acer capillipes) vertoont prachtige witte strepen.

In januari beginnen de eerste kerstrozen en kleine bolgewasjes zoals het sneeuwklokje en de winterakoniet te bloeien, we kunnen al uitkijken naar het voorjaar.



Winterse potten en bakken
Met potten en bakken kan elke tuin in de winter op een eenvoudige manier opgefleurd worden. Kies enkele fraaie containers die bij de stijl van het ontwerp passen. Door herhaling wordt er een boeiend ritme aangegeven, zet bijvoorbeeld eens drie grote potten op een rij langs de rand van het terras.

Met een wintergroene beplanting wordt het effect nog eens versterkt, gebruik bijvoorbeeld kerstrozen, wintergroene zegge (Carex), struikklimop, Skimmia, sneeuwbal (Viburnum tinus) of Leucothoe.



Verlichting in de wintertuin
In de donkere wintermaanden, als de tuin veel minder in gebruik is, kan verlichting een heel nieuwe dimensie aan de tuin geven. De tuin wordt als het ware een schilderij om vanuit de woonkamer van te genieten. Probeer de lijnen in het ontwerp te accentueren of licht bijvoorbeeld een fraaie boomkroon van onderen aan met een grondspot. Bevestig kerstverlichting rond de pergola, plaats een speciale drijvende lamp in de vijver of leg een lichtslang onder de vlonderrand. Tijdens een gezellig diner kun je ook een aantal kaarsen op de tuintafel zetten, het terras wordt zo als het ware bij de kamer getrokken.

Call Now Button