Hagen in de tuin

Hagen in de tuin
Hagen zijn goede tuinafscheidingen. De zachtere vormen en de bladstructuur doen een haag veel natuurlijker overkomen dan een afscheiding van harde materialen. Zo’n levende wand sluit naadloos aan bij de rest van de beplanting. Een haag vormt bovendien een mooie achtergrond voor andere planten, zoals een donkergroene Taxushaag achter een kleurige border.

Hagen kunnen niet alleen rond de tuin worden gebruikt, maar ook in de tuin. In grote tuinen worden hoge hagen toegepast om de beschikbare ruimte onder te verdelen, om tuinkamers te maken. In een kleine tuin kan er een indeling met lage hagen gecreëerd worden. Onderverdeling laat een grote ruimte nog groter lijken.

Bladverliezende hagen
Er is volop keuze in het sortiment heesters waar een bladverliezende haag van gesnoeid kan worden. Zo’n haag geeft de seizoenen aan en is een steeds wisselend onderdeel van de tuin. Dat geldt zeker voor een beukenhaag, die ’s winters zijn bruine blad vasthoudt. Een nadeel is dat een bladverliezende haag in de winterperiode transparant wordt en niet meer voor privacy zorgt. Hoge bladverliezende hagen zijn goed te snoeien van esdoorn (Acer campestre), haagbeuk (Carpinus betulus), meidoorn (Crataegus monogyna) en beuk (Fagus sylvatica).

Wintergroene haag
Een hoge wintergroene haag houdt het hele jaar door inkijk tegen. Zo’n haag is strak te knippen, maar kan ook een losse groeiwijze hebben of een bijzondere vorm. Heel geschikt is de venijnboom (Taxus baccata) die goed in vorm te knippen is. Een goede vervanger voor Buxus is Ilex ‘Kanehirae’, deze wintergroene struik lijkt daar sprekend op. Ook bastaardcipres (Cupressocyparis), kamperfoelie (Lonicera nitida, blijft wat lager), glansmispel (Photinia x fraseri ‘Red Robin’), laurierkers (Prunus laurocerasus en P. lusitanica) en de levensboom (Thuja) is een mooie wintergroene haag te maken.

Neem contact met ons op

Call Now Button