Planten combineren

Het is goed om u te realiseren dat een geslaagde beplanting geen samenraapsel is van allerlei planten, maar dat er van tevoren goed over nagedacht moet worden. In boeken, tijdschriften en opengestelde tuinen zie je prachtige borders die je graag in je eigen tuin zou willen hebben. Een beplantingsplan samenstellen is zowel kunst als ambacht. Er is gevoel voor kleur en vorm nodig, maar ook kennis van zaken.

Natuurlijke standplaats
In de vrije natuur zoekt elke plant een plaats waar hij zich prettig voelt en zich gezond kan ontwikkelen. Niet alleen de grondsoort, de wind, de hoeveelheid licht, water en ruimte zijn van belang, maar ook de relatie met andere planten speelt een rol. Verschillende soorten vormen een plantengemeenschap, zoals bijvoorbeeld wilgen, lissen, riet en plompen in en om een sloot. Of op voedselarme, zure zandgrond: struikheide, vliegdennen, jeneverbessen en brem. Zet je in de tuin ook planten die bij elkaar ‘horen’ en dezelfde groeiomstandigheden wensen in je border, dan verhoogt dit het gevoel van natuurlijk logica en vergroot het de kans dat de planten het goed doen.

Een boeiende border ontwerpen
Het is dus belangrijk om bij het ontwerp op de juiste standplaats voor de borderplanten te letten. Daarnaast moet het natuurlijk een mooi geheel worden. Wat de één mooi vindt, ervaart de ander als oninteressant of zelfs lelijk. Wat is het dan dat een border kenmerkt als goed of niet goed? Wij vinden dat het woord boeiend beter in de buurt komt dan de term mooi. Iets wat boeit, trekt de aandacht. Vertaald naar een borderbeplanting betekent dit dat je oog onbewust naar iets boeiends in de border getrokken wordt. Rustgevend groter blad, ritme en interessante combinaties vangen de aandacht.

Tips voor mooie plantencombinaties
Elke plant heeft een eigen karakter en speelt daarmee een speciale rol in beplantingen; naast opvallende solitairplanten maken we een onderscheid tussen structuurplanten, vulplanten en strooiplanten. Natuurlijk is dit geen starre indeling, maar een glijdende schaal. We kijken op deze manier naar een beplanting als we een combinatie van planten gaan kiezen voor uw borders.

Planten combineren – Ontwerp zelf prachtige borders
Modeste Herwig en Jeanne van Rijs
ISBN: 9789462502154
Pagina’s: 192
Uitvoering: Hardcover
Uitgeverij: Forte Groen
Prijs: € 30,99

 

Call Now Button