Een vijver in de tuin

Een vijver of een waterelement mag eigenlijk in geen tuin ontbreken. Het spiegelende oppervlak laat boeiende reflecties zien, een waterval of fonteintje zorgen voor beweging in de tuin en een aangenaam geluid. Een vijver werkt bovendien als een magneet op allerlei dieren. Kortom: water brengt leven in een tuin.

Een heldere vijver
Vijverwater hoort glashelder te zijn zodat je de vissen en andere dieren goed kunt zien. Als er een zogenaamd biologisch evenwicht in het water aanwezig is zal de vijver helder blijven. Algen groeien alleen in voedselrijk water, het is dus zaak het vijverwater voedselarm te houden.

• Gebruik veel zuurstofplanten, reken ongeveer 5 bosjes per 1000 liter water.
• Zorg ervoor dat er geen extra voedsel in het water kan komen: niet teveel vissen (maximaal 10 cm vis per vierkante meter wateroppervlak), vissen pas uitzetten twee maanden na het vullen, niet teveel vissenvoer, geen mest ‘morsen’ in het water.
• Ent een nieuwe, pas gevulde vijver met bacteriën, te koop in gedroogde en in vloeibare vorm.

Nuttige vijverplanten
De planten in de vijver spelen een belangrijke rol bij het helder houden van het water. Als een deel van het wateroppervlak met planten bedekt is ontstaat er schaduw, en daar houden algen niet van. De vijverplanten onttrekken voedingsstoffen aan het water zodat ht vijver voedselarmer wordt. Vooral de planten die onder water groeien produceren bovendien zuurstof, wat ook een goede invloed heeft op de waterkwaliteit. Leven er dieren in de vijver dan biedt de beplanting ze een prima schuilplek.

Tip
Heeft u veel vissen in de vijver, of houdt u koikarpers, dan kan een vijverfilter uitkomst bieden.

Call Now Button