Mediterrane tuin

Utrecht

Zonnig getinte muren, grindpaden, een verhoogde vijver met waterval en een exotische beplanting maken de tuin tot een oase. Een plek waar je het stadsleven kunt ontvluchten. De opdrachtgever is tijdens zijn reizen verliefd geworden op Toscaanse tuinen. Warme aardetinten, natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen vormen de basis, maar wel gecombineerd met rechte lijnen.

Zonnig okergeel
Om veel privacy te krijgen is er om het perceel een hoge muur geplaatst, die meteen heel sfeerbepalend is. De muur bleek zelfs het belangrijkste element om de juiste sfeer op te roepen. Heel bijzonder is de okergele afwerkingslaag op de muur, die voor het eerst in Nederland op een tuinmuur is toegepast.

De laag staat bekend als ‘cumen’ en is gebaseerd op een minerale mortel. Het wordt gemaakt van kalk en fijne marmerkorrels van de beste en witste marmersoorten. Voor de juiste kleur wordt een natuurlijk pigment toegevoegd. Zo’n afwerking met een door-en-door gekleurde stuclaag zorgt voor een warm en ‘levend’ effect, heel anders dan wanneer de muur egaal geschilderd zou zijn.

Vallend water
In een mediterrane tuin hoort bewegend water, vanwege het geluid en het verkoelende effect. Een verhoogde vijver, mét waterval, mocht niet ontbreken in het ontwerp. Water brengt leven in een tuin. Reflectie, beweging, geluid en koelte. Op de randen van de vijver kun je zitten, zo ben je heel dicht bij het water.

De vijverwanden hebben dezelfde kleur als de muur gekregen, de bovenkant is afgewerkt met een brede rand van antraciet grijze hardsteen. Waar de vijver aan de tuinmuur grenst wordt de gele stuclaag onderbroken door een wand van onregelmatige stukken natuursteen. In het midden is een opening voor een waterval; het geluid van het vallende water camoufleert de omgevingsgeluiden. Met een afstandsbediening is de waterval makkelijk aan en uit te schakelen.

Wilt u ook een Mediterrane tuin op maat?

Direct contact

Wilt u ook een beplantingsplan op maat?

>> Ontvang een beplantingsplan

Call Now Button