Blauweregen in de tuin
Er zijn maar weinig planten die zo rijk bloeien als een Wisteria, deze klimmer geeft het voorjaar kleur. Denk eens aan de volgende manier om deze klimplant toe te passen:
- als boomklimmer. Laat de takken zelf hun weg zoeken langsde takken van een stevige boom. Kies bij voorkeur W. sinensisof W. brachybotrys. Snoeien is niet nodig.
- als vrijstaand boompje. Een blauweregen kan zo gesnoeidworden dat er een dikke stam ontstaat met bovenaan eenkroon van korte, rijk bloeiende takken.
- langs een klimpaal in het gazon of in de border, een tip van deEngelse kweker Chris Lane van Witch Hazel Nursery. Gebruik een paal met een diameter van 7,5 cm en 240 cm lang en plaats de paal 70 cm in de grond. Plant de Wisteria aan de noordkant van de paal. Laat de klimmer niet hoger groeien dan de bovenkant van de paal en zorg voor een frame van goed verdeelde takken. Laat de zijtakken niet langer dan 75 cm vanaf de paal groeien.
- over een laag muurtje of langs de leuning van een brug. Houd een stevige lange tak aan en snoei alle zijtakjes terug.
- om een pergola, berceau of boog mee te versieren, kies bij voorkeur Wisteria floribunda.
- leid de blauweregen langs een muur, kies bij voorkeur W. sinensis of W. brachybotrys. Vanwege de sterke groei is het niet makkelijk om de blauweregen te combineren met andere klimmers. Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
Een blauweregen die niet bloeit
Een vaak gehoorde klacht is het slechte bloeien van deze klimmer. Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit. In dat geval is er meestal sprake van een goedkopere zaailing, vaak van W. floribunda. Daarom is het is belangrijk om een goed benaamde plant aan te schaffen bij een betrouwbare kweker, dan ben je zeker van een rijke bloei. Vervang een slechte bloeier liever door een van de mooie benaamde tuinvormen, die vegetatief vermeerderd zijn door stekken of enten. Meestal is bij een geënte plant onderaan de stam een verdikking te zien. Wilde scheuten vanuit de wortels van de Wisteria, onder de entplek, zullen overigens ook niet of nauwelijks bloeien, verwijder ze daarom.
Slecht of helemaal niet bloeien kan ook komen door:
- verkeerd snoeien: de bloemknoppen openen zich op takken die vorig jaar gevormd zijn. Snoei je deze in het voorjaarhelemaal af dan verwijder je daarmee de bloemknoppen.
- de plant is uitgedroogd. Geef water in droge perioden, vooral in juli-september omdat dan de bloemknoppen gevormdworden.
- voorjaarsvorst heeft de knoppen beschadigd, neem voor eenkoude plek liever de wat later bloeiende W. floribunda.
- teveel schaduw, er worden dan nauwelijks bloemknoppengevormd. In de volle zon zal de bloei het rijkst zijn.
- te arme en droge grond, zorg voor voldoende water en voeg patentkali toe in het voorjaar. Lichte, humusrijke enkalkhoudende grond geniet de voorkeur.
Wisteria snoeien
Als de blauweregen niet gesnoeid wordt zal er een warrige bos van takken ontstaan en zullen er weinig bloemen te verwachten zijn. Regelmatige snoei is daarom zeker nodig voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei.
Het is aan te raden enkele twijgen horizontaal de leiden, dit worden de gesteltakken genoemd. Aan horizontaal groeiende takken komen de meeste bloemen. Dat kan bijvoorbeeld langs stevige draden die langs een muur zijn gespannen, of langs een pergola. Houd een afstand van 30-40 cm tussen de gesteltakken. Zorg voor één tak per etage of per ligger van een pergola, snoei de rest helemaal weg. Bind de twijgen aan, maar controleer jaarlijks op ingroeien van bindmateriaal. Hierdoor kan een tak namelijk helemaal afsterven.
De basis van het snoeiwerk bestaat vervolgens uit het twee keer per jaar terugnemen van jonge scheuten die uit de gesteltakken groeien. Knip elk jaar in juli-augustus de lange eenjarige twijgen terug tot op 4-5 bladeren, de plant zal hierdoor beter bloeien omdat op deze korte takjes de bloemknoppen groeien. Knip vervolgens ook elk jaar in februari dezelfde twijgen terug op 2-3 ogen (zwarte knopjes). Dankzij deze eenvoudige snoei kunt u volop genieten van een fraai gevormde en rijkbloeiende blauweregen.