Grond en bemesten

Compost, de waardevolle bodemverbeteraar
Planten die in goede, humusrijke grond groeien zullen het veel beter doen dan in arme zandgrond. Is er een klein hoekje over, denk dan eens aan het opzetten van een composthoop.

Compostcontainer
Een compostcontainer kan van gaas of hout gemaakt worden, maar er zijn ook allerlei modellen van kunststof verkrijgbaar. Leg wat takken op de bodem en vul de container regelmatig met (liefst fijn geknipt) tuinafval en keukenafval. Gooi nooit grote hoeveelheden van één soort bij elkaar in de container, dat verteert moeilijker. Maak altijd dunne laagjes, afgewisseld met iets anders. Compost bevat niet zoveel voedingsstoffen, daarom wordt vaak bloed-, hoorn- of beendermeel toegevoegd. Strooi om de 15 à 20 cm een laagje over de compost. Zorg ervoor dat een open composthoop in warme perioden niet uitdroogt door er af en toe even de tuinslang op te zetten.

Over de border verdelen
Een goede composthoop is na ongeveer een half jaar klaar voor gebruik en hoeft niet te worden omgezet. De compost kan eventueel gezeefd worden om grove stukken er uit te halen. Dit kan weer als basismateriaal voor de volgende hoop dienen.

Gepubliceerd op
Call Now Button